Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
23.06.2018 18:31 - Световното в Русия и политиката
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1313 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Със световното по футбол, което в момента се провежда в Русия, има един голям проблем. Не просто голям, а огромен!

Проблем, който мъчи целия цивилизован свят, безрезултатно опитал се да отнеме правото на Русия да провежда световното първенство по футбол. Този проблем е фундаментален и просто избожда очите на някои хора. Този проблем се състои в това, че… световното до момента се провежда много добре. Просто идеално! Всички са доволни, стадионите са качествени, времето е добро, чуждите фенове нямат никакви проблеми.

Общо взето Русия успява да изгради отличен образ и положително впечатлява гостите си, дошли от близо и далеч. Оказа се, че руснаците са дружелюбни, времето не е студено, градовете са чисти, по улиците не бродят мечки, няма футболни хулигани.

А как британските медии плашеха читателите си преди началото на първенството! Не ходете в Русия, там по мразовитите улици бродят мечки и кръвожадни футболни хулигани и агенти на КГБ, които дебнат беззащитните европейци. Всички са зли, пияни и нетолерантни към педалите… пардон, хората с нетрадиционна сексуална ориентация, които са на такава почит в Европа.

И тъй, първенството започна и британците, престрашили се да посетят Русия, направиха цял куп невероятни открития – по улиците няма мечки, времето е много по-добро от това в Англия, хората са дружелюбни и се отнасят добре към туристите. Футболни хулигани също няма. Засега има само един пострадал хърватски запалянко – той бе нападнат от група аржентински фенове, но руснаците, които били на мястото, се намесили и го спасили от разправа.

Да не говорим и че руския национален отбор сътвори истинска сензация и спечели първите си два мача, което бе неочаквано за абсолютно всички, особено у дома. Дори и западните коментатори похвалиха момчетата на треньора Черчесов и оцениха доста положително играта им (особено имайки предвид слабите контроли, които преди първенството изигра руския отбор).

Високото ниво на организация и положителните реакции на чуждестранните фенове, наводнили Русия, не можеше да бъде игнорирано от западните медии и те бяха принудени да признаят, че руснаците се справят превъзходно. Но имайки предвид, че в западното медийно пространство е табу да се пише и говори положително за Русия, писачите в западното полукълбо успяват да открият под вола теле и продължават да демонизират домакина на Мондиала. За целта се използва стандартния набор от пропагандистки щампи – химически оръжия, живота в Русия е безкрайно страдание, политически затворници, футболни хулигани и потискане на правата на ЛГБТ. Всичко това, естествено, са просто изсмукани от пръста обвинения, но и те вършат добра работа във века на пропагандата и фалшивите новини.

Пример за фейк нюз е например обвинението, че преди началото на първенството в Русия зверски са били отровени всички бездомни псета. Тази новина бе препечатана от множество западни медии, а за „доказателство” послужи снимка с купчина умъртвени кучета. Снимката действително бе истинска, но… тя е от Пакистан и е направена през 2016г. от репортер на Ройтерс.

image

image
Фейк нюз: снимката, която уж е направена в Русия (горе) и оригиналът на снимката (долу) от Пакистан, направена през 2016г. 

Друг фейк нюз бе съобщението на британски журналист в туитър, че чул в един от баровете на Волгоград трима руснаци да пеят нацистка песен. Журналистът не представи никакви аудио или видео доказателства на думите си, но поднесе случилото се като неоспорим факт. В същото време обаче в интернет се появи видео с трима пийнали британци в бар във Волгоград, които пееха нацистки песни и показваха нацистки жестове с ръка. Дали журналистът е измислил историята с руснаците или е объркал националността на пеещите, не е ясно.

Да се надяваме, че първенството ще завърши също толкова добре, колкото и започна. Вече е ясно, че чужденците, посетили Русия, получиха възможност да се отърват от стереотипите, налагани от техните политици и медии. От друга страна западната пропаганда ще трябва още по-силно да се напъне в опитите си да демонизира Русия и да я „изолира”. По принцип е невъзможно всички да бъдат убедени, че „Русия е виновна за всичко”, а след Мондиала съмняващите се ще станат още повече.             

Не можа да се сбъдне и мечтата на русофобите да отнемат Световното първенство и така да накажат Русия. Първо, че няма как в последния момент да отмениш първенството и да го дадеш на друг – дори британците да бяха получили правото да проведат Мондиал 2018, те нямаше да имат време да го организират. Освен това нямаше да се справят толкова добре, колкото руснаците в момента.

Приятно гледане на футбол в Русия 2018!    




Гласувай:
6



1. vencivaleri1951 - То, хората не са слепи
24.06.2018 16:15
Милиони гости на първенството видяха за какво иде реч-и стадионете са най-малката част. Милиарди по тв също много неща виждат и ще виждат
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3216238
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031