Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2009 16:59 - Първа сериозна грешка на Обама
Автор: merkator Категория: Политика   
Прочетен: 603 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.09.2009 17:56


Позорната капитулация на Обама Статията е публикувана преди 1 седм., 4 ч. на 22 септември 2009 г, и е видяна 190 пъти
По материали от: www.glasove.com Публикувана от bg-history

image

Позорната капитулация на Обама

Найл Гардинър

Преди две седмици написах в блога си, че администрацията на Обама планира да се откаже от позиционирането на елементи от системата за противоракетна отбрана (ПРО) в Полша и Чехия. Тогава написах, че "Ако това стане, то ще представлява огромен обрат в американското стратегическо мислене за една глобална противоракетна система и мащабно предателство срещу двама ключови съюзници на САЩ в Централна Европа. Такава стъпка би отслабила съществено способността на Америка да се противопостави на увеличаващата се заплаха от страна на иранската ракетна програма и ще подари на руснаците значителна пропагандна победа".

Днес явно президентът е капитулирал пред изискването на Москва да ликвидира плановете за ПРО. (Вече стана известно, че Барак Обама късно снощи е уведомил правителствата на Полша и Чехия за решението си, бел. ред.)

Майкъл Голдфрб пише в The Weekly Standard: "Според достоверни източници официални лица от администрацията на Обама са на път за Полша и Чехия, за да занесат лошата новина. Администрацията възнамерява напълно да прекрати програмата за инсталиране на ПРО, която бе обещана на тези правителства от предишната администрация."

Tова са лоши новини за всичко, които са загрижени относно американския ангажимент към трансатлантическото сътрудничество, както и за сигурността на Европа и САЩ. Това представлява ужасяващо примирение с руската агресия и необяснима охота да бъдат пожертвани американски съюзници на олтара на политическата целесъобразност. Една сделка с руснаците за отказ от разполагане на ПРО изпраща ясния сигнал, че дори Вашингтон може да бъде сплашен от руската мечка.

А какъв сигнал представлява това за Украйна, Грузия и цял куп други бивши съветски сателити, които днес са обърнали погледи към Америка и НАТО за защита от техния могъщ съсед? Отказът от разполагане на елементи от ПРО е срамно изоставяне на приятелите на Америка в Източна и Централна Европа и шамар за онези, които наистина вярваха, че едно ключово споразумение с Вашингтон струва поне колкото хартията, на която е написано.

*Найл Гардинър е анализатор и политически коментатор, който работи във Вашингтон. Той се появява често в американските и британските телевизии и радиа, включително Fox News Channel, CNN, BBC, Sky News и др.


Тагове:   сащ,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: merkator
Категория: Политика
Прочетен: 495632
Постинги: 235
Коментари: 766
Гласове: 1216
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930